O Nama

 

Zele grupa d.o.o. nalazi se u Zagrebu u Centru u Savskoj cesti br.10 (križanje Savska-Jukićeva-Vodnikova). Do nas možete doći iz pravca Trga bana Jelačića tramvajima broj 12, 13, 14 i 17 u pravcu Cibone ili iz pravca Glavnog kolodvora tramvajima broj 2, 4 i 9 do stanice Vodnikova. Radno vrijeme studia je Ponedjeljak-Petak 12 - 20h sati.

Rezultati biološke kontrole sterilizacije za naše sterilizatore:
kliknuti na sliku za uvečani prikaz cijelog dokumenta!

rezultat biološke kontrole sterilizacije
Stari Autoclav
rezultat biološke kontrole sterilizacije
Novi Autoclav Vacuclav
Podaci o tvrtki:

 • Tvrtka: ZELE GRUPA d.o.o.
 • Sjedište/adresa: Zagreb (Grad Zagreb), Tratinska 28
 • Temeljni kapital: 20.000,00 kuna (uplaceno u cjelosti)
 • Pravni oblik: društvo s ograničenom odgovornošću
 • Nadležni sud: Trgovački sud u Zagrebu
 • MBS: 080695861
 • OIB: 22183764655
 • Osnivači/članovi društva: Ninoslav Zelenović i Ana Jukić Zelenović
 • Zagrebačka banka: IBAN HR2923600001102084845
 

Djelatnici

Tim našeg salona posvećen je konstantnom unaprjeđivanju svojih stručnih i umjetničkih sposobnosti. Svi djelatnici su obučeni za pravilno korištenje dezinfekcijskih sredstava, pripremu materijala i instrumenata za sterilizaciju, kontrolu sterilizacije i pravilno rukovanje sterilnim priborom. U cilju zaštite zdravlja klijenata, zdravlja djelatnika i ugleda našeg salona neprekidno nabavljamo sredstva, opremu i stručnu literaturu i sve to koristimo maksimalno savjesno. Također smo uključeni u svjetsku mrežu razmjene informacija između naših kolega i zdravstvenih radnika, bilo kroz osobne kontakte ili kroz organizacije posvećene unaprjeđenju kvalitete i sigurnosti u metodama rada i opremi.

U prilog ispravnosti naših metoda ide činjenica da su prošle kritično oko tima liječnika s kojim smo se konzultirali oko sigurnosnih procedura te brojnih liječnika, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika koji su bili naši klijenti ili pratnja klijenata.Također smo pod redovnom kontrolom Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarne Inspekcije. Svaki naš klijent vidi kompletnu pripremu radnog prostora i plohe, raspakiravanje sterilnog pribora, cjelokupan proces rada, rastavljanje i odlaganje upotrijebljene opreme te dezinfekciju namještaja i radnih površina.

Toliko o sigurnosti a što se tiče kvalitete i umjetničke vrijednosti našeg rada, slika govori više od riječi. U foto galeriji dizajnima ili katalozima u našem salonu možete potražiti nešto što Vam se sviđa ili nam se obratite s nekom svojom idejom. Svi majstori tetoviranja koji kod nas rade su kvalitetni crtači vični svim stilovima tetoviranja i rado će Vam pomoći skicom ili savjetom. Dokaz uspješnosti našeg rada je u poštovanju naših kolega iz cijelog svijeta i brojnim nagradama koje smo osvojili na natjecanjima u sklopu međunarodnih konvencija majstora tetoviranja.

ANA JUKIĆ ZELENOVIĆ

Po završenoj Srednjoj Glazbenoj i Kemijsko-Tehnološkoj Školi prolazi obuku za zaštitu od krvno prenosivih bolesti. Obuku za sterilizaciju te obuku za vođenje administrativnih poslova u ZELE Tattoo & Piercing pod nadzorom Ninoslava Zelenovića kao mentora. Uz rad završava i trgovačku školu na otvorenom učilištu te vodi administrativne poslove, poslove referenta nabave i internog sanitarnog inspektora u ZELE Tattoo & Piercing, koje bez prekida obavlja do danas. Po preuzimanju ekskluzivne distribucije tvrtke The Wildcat collection za Hrvatsku i zemlje bivše Jugoslavije, preuzima nadzor nad svim aktivnostima vezanim uz poslovanje hrvatskog ogranka te firme.

NINOSLAV ZELENOVIĆ aka ZELE

Nakon demobilizacije iz aktivne dočasničke službe u HV-u tijekom Domovinskog rata, prolazi obuku za zaštitu od krvno prenosivih bolesti, obuku za sterilizaciju i obuku za tetoviranje. Krajem 1993. počinje raditi kao tetovirač i djelatnik na sterilizaciji. 1995. tijekom posjete tattoo konvencije u Amsterdamu prolazi obuku za postavljača nakita pod mentorskim nadzorom Denisa Dikkea u Amsterdamu u Tattoo Studiu SKIN DEEP te dodatnu obuku za tetoviranje pod mentorstvom Jana Huisa u Tattoo Studiu ALMERE. Poslije toga sudjeluje na brojnim međunarodnim konvencijama, seminarima i kongresima vezanim uz tetoviranje i body piercing kao izlagač, predavač i član žirija. To rezultira brojnim nagradama, priznanjima, objavljivanjem radova i intervjua u stranim tattoo magazinima i knjigama, te brzim usponom među elitu međunarodne tattoo scene.
Uz tetoviranje i postavljanje nakita autor je brojnih prodajnih kompleta dizajna za tetoviranje, nekoliko modela rezbarenih okvira strojeva za tetoviranje, etičkog i higijenskog pravilnika hrvatske udruge tetovirača (nažalost neaktivne) i postavljača nakita te ukupnog tekstualnog dijela ovog i prethodnih web siteova. Kroz izravnu zanatsku obuku svojih učenika, predavanja i interne debate na domaćoj i inozemnoj sceni, formira niz afirmiranih majstora tetovirača i postavljača nakita te utječe na smjer razvoja mnogih drugih kolega mlađe generacije u praksi i teoriji.

 

Oprema

Oprema za tetoviranje i postavljanje nakita može se podijeliti u tri osnovne kategorije:

 1. Potrošni materijali za jednokratnu upotrebu
 2. Instrumenti koji se steriliziraju
 3. Naprave koje se izoliraju nepropusnom pvc folijom.

Potrošni materijali za jednokratnu upotrebu su boje i dozeri za boje, rukavice, zaštitni pokrov za radnu plohu, igle, žileti i drugi materijali za pripremu i dezinfekciju kože te materijali za izoliranje namještaja i naprava koje je nemoguće sterilizirati. Ovi materijali se koriste samo jednom te se odmah nakon uporabe bacaju, osim igala koje se odlažu u specijalne kontejnere za opasni otpad i uništavaju na poseban za to propisan način od strane ovlaštene tvrtke.

Instrumenti koji se steriliziraju su cijevi vodilice igala za tetoviranje, razne hvataljke i alati za postavljanje nakita. Oni se između dvije upotrebe dekontaminiraju u Ultrazvučnom čistaču s dezinfekcijskom kupkom, zatim se mehanički čiste i ispiru te se pakiraju i vare u vrećice za sterilizaciju. Nakon ove procedure se na propisan način steriliziraju u autoklav sterilizatoru.

Naprave koje se ne mogu sterilizirati jer sadrže plastiku i izolacijske materijale a moraju se doticati tokom tetoviranja navlače se ili zamataju pvc vrećicama ili pvc folijom. Ova metoda služi za sprječavanje kontaminacije i prijenosa bolesti putem pogonskog dijela mašine za tetoviranje, žice s kontaktom i dijelova namještaja koje dolaze u dodir s klijentom tokom tetoviranje ili postavljanja nakita.

 

Materijali

Boje za tetoviranje koje koristimo su uvijek provjereno najkvalitetnije i najsigurnije boje na tržištu, ne izazivaju alergije te su jake i postojane. Bazirane su uglavnom na stabilnim oksidima neotrovnih metala ili na čistom ugljiku. Crna je čisti ugljik dobiven iz čađi (paljenjem smolastog drva, kosti i sl.). Plava i zelena su na bazi oksida bakra (bakreni pthalocyanine pigmenti), ljubičasta i purpurna boja su na bazi dioxazine carbazole purple. Žuta je na bazi arylida. Crvena je naphtol red. Smeđa je iz željeznog oksida a bijela se dobiva od cinka ili titana.

Nabrojane boje odobrene su za upotrebu u svim vrstama kozmetike uključujući i trajnu šminku a većinu ih je odobrila i FDA (Food and Drugs Administration) za bojanje hrane, kontaktnih leća, kirurških implanata i dječjeg namještaja jer su završni produkti kemijske reakcije oksidacije i kao takvi su stabilni i neaktivni. Kada se unesu pod kožu prestaju se mijenjati. Praškasti dio boje se zadržava tokom tetoviranja u gornjim slojevima nepromjenjivog dijela kože ispod epiderme postajući tako neizbrisivim integralnim dijelom Vaše pigmentacije, dok se tekućina u kojoj je boja rastvorena normalnim putem izlučuje iz tijela. Obje su komponente dokazano neškodljive što je potvrđeno upotrebom kroz više desetljeća i testiranjem od strane raznih svjetskih zdravstvenih organizacija, između ostalih i našeg Instituta za medicinu rada.

Neke neodgovorne firme radi pojeftinjenja proizvodnje koriste jeftinije, nesigurne, toksične ili alergogene sastojke za boju i rastvor kao što su kobalt, živa, etilen-glikol, formaldehid i sl. Takve boje kod nekih ljudi izazivaju alergijske reakcije (najčešće crvena) a liječe se kirurškim uklanjanjem boje iz kože.

Mi kao i svi drugi odgovorni majstori izbjegavamo ovakve nesigurne boje i firme koje ih proizvode. Držimo se provjerenih dokazanih firmi koje imaju jake timove za kontrolu kvalitete te neće riskirati svoj ugled i tradiciju radi malo većeg profita. Na sreću EU i SAD su u suradnji s uglednim proizvođačima boja i majstora tetoviranja formirali Komisiju koja je započela preliminarna istraživanja u cilju postavljanja standarda proizvodnje i boljeg nadzora nad proizvodima što će onemogućiti javnu prodaju opasnih boja i materijala na europskom i američkom tržištu.

Nakit koji postavljamo i prodajemo je isključivo britanske proizvodnje i kao takav podliježe rigoroznoj kontroli te standardima obrade i kakvoće materijala u skladu s propisima Europske unije o materijalima za ugradnju u ljudski organizam. Radi se o visoko poliranom nakitu bez ogrebotina, oštrih rubova i bravica koje bi mogle iritirati ili skupljati bakterije. Oblici i dimenzije, kao i sistemi učvršćivanja ovog nakita su ergonomski prilagođeni dijelovima tijela za koje su predviđeni. Nakit je dizajniran prvenstveno da što manje smeta, žulja i zapinje što rezultira relativno malim izborom osnovnih oblika. Na tržištu postoji i mnoštvo nakita s srebrnim dodacima raznih oblika poput pauka, delfina, zvjezdica i slično, no takav nakit, uglavnom azijske proizvodnje sumnjivom kakvoćom materijala i obrade te svojim nepravilnim oblicima, ne dopušta pravilno čišćenje i dezinfekciju, žulja, bode i zapinje za odjeću, uzrokujući tako česte komplikacije pri zacjeljivanju i ozljede pa ga zbog toga ne držimo u prodaji i odbijamo ga postavljati.

Materijali koji smiju ići na tijelo su kirurški čelik implantacijske gradacije, titan implantacijske gradacije, kaljeno staklo bez olova, polirana bronca te neke vrste silikona, plastike i akrila koje su odobrene za medicinsku ugradnju.

Za nošenje u zacijeljenim proširenim rupama koriste se uz nabrojane umjetne i posebno obrađeni prirodni materijali poput nekih vrsta kamena, jantara, kosti, roga i neporoznog neotrovnog drva. Zlato i srebro se rijetko koriste za postavljanje zbog svoje osjetljivosti na oštećenja i čestog lažnog predstavljanja karataže te nepotpunog deklariranja drugih metala s kojima su u leguri što često izaziva alergije i druge komplikacije.

Ako želite znati više o materijalima:

 1. Implantacijski čelici
  Serija 300 je najotpornija na koroziju pa je zato popularna za korištenje u medicinskim implantima i nakitu za piercing. Za ugradnju u ljudsko tijelo pogodne su samo 3 vrste: Implantacijski čelik kompozicije D, kirurški čelik 316L i kirurški čelik 316LVM. Iako sve ove gradacije sadrže nikal ne otpuštaju niklove soli u tijelo i ne uzrokuju kontaktni dermatitis. Ispuštanje nikla u nakitu od ovog materijala je izmjereno na ispod 0,01ug/cm2 tjedno i po kriterijima aneksa direktive Europske unije o emisiji nikla može se nositi neograničeno dugo. Ovi čelici se inače koriste za šarafe, pločice, klinove i fiksatere za kosti, mandibularne žičane mreže i mnoge proteze zglobova. Nakit je elektropoliran. Kao rezultat ovog poliranja dobivamo nakit bez ogrebotina i rupica koje mogu skupljati bakterije.
  Na tržištu postoji i gomila lošeg i opasnog nakita iz Azije. Uglavnom se radi o čeliku 303 punom sumpora radi lakše i jeftinije završne obrade koji po nekim studijama izaziva alergijsku reakciju kod oko 14% ljudi pa je zato zabranjen za upotrebu u Europskoj uniji. Mi u Hrvatskoj na žalost ne uživamo takvu zakonsku zaštitu pa je nakit najsigurnije kupiti u profesionalnom piercing studiu jer Vas pravi i iskusni profesionalci neće trovati korejskim otpadnim čelikom radi marginalnih ušteda.
  Ovakvu brigu za Vaše zdravlje ne možete očekivati od prodavača na štandovima s bižuterijom ili zlatarnama jer oni zbog neupućenosti često uvoze jeftin azijski nakit koji izgleda na prvi pogled isto kao i pravi kvalitetan nakit. Pošto mi ne možemo s sigurnošću znati od kuda i kakav je metal nakita koji je kupljen negdje drugdje nećemo riskirati postaviti Vam to u tijelo.
 2. Implantacijski titan
  Nakit od implantacijskog titana je upola lakši od čelika i može biti u boji. Boja na nakitu koji koristimo nije farba već je dobivena električnom oksidacijom površine metala. Mi upotrebljavamo isključivo kirurški titan gradacije 23 (Ti6AL4VELI), gradaciju priznatu od svih svjetskih instanci za medicinsku uporabu, uključujući i međunarodnu organizaciju za standarde u Švicarskoj i ASTM u SAD-u. Dokaz o kvaliteti ovog materijala je činjenica da se od njega proizvodi koštana protetika, srčane klijetke i pacemakeri.
  ASTM je dodijelio ovom metalu prefiks F (F136) uz pristanak FDA (Food and drugs administration) za ugradnju u ljudski organizam.
  Nakit od ove vrste titana visoko je poliran i anodiziran u raznim bojama radi bolje biokompatibilnosti. Pasivni oksid površine je skoro tri puta deblji nego na drugim vrstama titana, tako da ne izaziva diskoloraciju okolnih tkiva i odobren je direktivom Europske unije o emisiji nikla za upotrebu u svježim piercinzima na neograničeno vrijeme. Tu odluku potvrdio je i APP (Association of professional piercers).
  Opet moramo naglasiti da puno ljudi prodaje neprikladan nakit od «komercijalno čistog» titana gradacije 1 koji dokazano trajno diskolorira okolno tkivo. To znači da ćete do kraja života oko rupice imati sivu fleku čak i kada izvadite nakit. Razlog takvom efektu je niska otpornost na abraziju kod ovog nelegiranog materijala.
  Ne kupujte mat nakit od titana koji je loše poliran i grube teksture površine jer može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Ne kupujte nakit na svoju ruku jer je velika šansa da Vam ga nijedan kvalitetan i ugledan piercer neće postaviti bilo radi dimenzije, materijala ili dizajna nepogodnih za mjesto na kojem želite nakit a štandovi i zlatarne rijetko vraćaju novac.
  Kod nas i naših kolega dobit ćete pri postavljanju nakit koji je «vaš broj» po vašoj osobnoj anatomiji.
 3. Crni i zlatno-žuti titan
  Obrade titana PVD sistemom (physical vapour deposition) koriste se za nanošenje tankog sloja nitrida plazme ili cirkonijevog nitrida da bi se dobila ravnomjerna glatka površina crne ili zlatno-žute boje. U medicini se upotrebljavaju za završnu obradu pacemakera, kirurških instrumenata i ortopedskih implanata. Svi dokazani znanstveni eksperti iz raznih nezavisnih laboratorija i tehničkih Instituta (Technische Universitat Braunschweig, Bundesanstalt fur Materialforschung Berlin, Fraunhofer Institut fur Schicht und Oberflachentechnik Braunschweig i dr.) su bez izuzetka potvrdili da je ova obrada pogodna za upotrebu u medicinskim implantima i nakitu za piercing.
  Ovako obrađen nakit prolazi rigoroznu mikrokontrolu površine i biokompatibilnosti u najnaprednijim Europskim laboratorijima što mu podiže cijenu. Ukoliko ste naišli na jeftin crni nakit, radi se o običnoj kopiji od čelika presvučenog karbonskim spojem ili običnom farbom. U oba slučaja radi se o opasnom nakitu zbog mogućnosti trovanja i korozije. Radi osobne sigurnosti kupite nakit od svog piercera. Mi pazimo što i od koga kupujemo i što Vam stavljamo pod kožu.
 4. Plastične mase
  Nova generacija polimera (akrili) razvijenih za medicinsku uporabu našla je primjenu i u izradi nakita. Nakit koji mi koristimo je od polimetilmetakrilata (PMMA) koji se koristi i za kontaktne leće, rekonstrukcijsku kozmetičku kirurgiju i naprave za fiksaciju kičme jer je biološki inertan. Proizvodi se bezbojan, u prozirnim i neprozirnim bojama ili fluorescentan. Specijalni poliesteri, kasein, PTFE i biokompatibilni silikon također se koriste za neke vrste nakita i zadovoljavaju slijedeće kriterije: European pharmacopoeia, Deutsches arzneibuch, US Pharmacopoeia plastics class V1.
  Čuvajte se jeftinih najčešće toksičnih imitacija i piratskih kopija s dalekog istoka koje preplavljuju tržište. Visoke globe pa i zatvorske kazne prisilile su uvoznike u EU da povuku takve proizvode s tržišta i većina tog smeća je završila na štandovima i u sumnjivim piercing shopovima u zemljama istočne Europe koje još nemaju jasnu zakonsku regulativu po ovom pitanju.
 5. Visoko karatno zlato
  14-karatno zlato oznake 584 je pogodno za nakit s navojima radi veće čvrstoće materijala a od 18-karatnog zlata oznake 750 se izrađuju ringovi. Ovaj nakit je pogodan za nošenje u zacijeljenim piercinzima pod uvjetom da je prilagođen obliku i standardima za piercing nakit te ako u leguru nije dodavan nikal. Jako često se prodaje 9-karatno zlato oznake 375, lažno deklarirano kao 14 ili 18-karatno zlato.
  Drugi plemeniti metali poput srebra ili platine se ne koriste osim kao privjesci na nakitu.
 6. Mesing i bronca
  Ovi metali mogu se koristiti u zacijeljenim piercinzima kao i neki prirodni materijali poput stakla, bijelog, zelenog i crnog žada, dragog i poludragog kamenja, neporoznog neotrovnog drva, kosti, bivoljeg roga, mamutove slonovače, jantara i mnogih drugih. Ove materijale koriste jako rijetki znalci u proširenim rupama tako da nema svrhe opisivati karakteristike svakog pojedinačno. Podrazumijeva se da nakit mora biti izrađen na poseban način i zadovoljavati sve kriterije za nošenje u zacijeljenim rupama.
Oprema za sterilizaciju tattoo i piercing studia
Autoklav sterilizator.